RADNO VRIJEME

Ponedjeljak - utorak
13:30 – 19:00
Srijeda - petak
9:30 – 15:00

KUTAK ZA IGRU

Novi prostor i oprema za igranje djeci omogućava gledanje filmova, učenje, crtanje, zabavu,  te korištenje didaktičkih kompleta za igru.

 

TEMATSKI
POPIS PROBLEMSKIH

SLIKOVNICA

POGLEDAJTE!

PREPORUČENI POPIS KVALITETNIH
SLIKOVNICA

POSUDITE!

EDUKATIVNI ELEKTRONIČKI SADRŽAJI ZA DJECU

ISPROBAJTE!

DJEČJI ODJEL


Na dječjem odjelu se nalazi lektira za osnovnu školu, slikovnice i stripovi za djecu.
Djeca mogu koristiti računala, igrati društvene igre, crtati, čitati dječje časopise, te listati i sa sobom ponijeti informativne brošure.

U prostorima knjižnice se kroz godinu organiziraju edukativne i zabavne aktivnosti u sklopu radionica, ali i povodom važnih obljetnica.

ODJEL ZA MLADEŽNa odjelu za mladež se nalaze romani za slobodno čitanje, stripovi, te znanstvena literatura za mlade.
Mladi mogu koristiti multimedijska računala za učenje i zabavu.
Za potrebe učenja, može se koristiti i studijska čitaonica.

BELETRISTIKA


Na odjelu beletristike se nalazi lektira za srednju školu i književnost za slobodno čitanje.
Knjige na engleskom jeziku nalaze se na odvojenoj polici.
Korisnici i članovi mogu pretraživati on-line katalog knjižnice na kiosku sa ekranom osjetljivim na dodir.


STRUČNI ODJEL

Na stručnom odjelu se nalazi stručna  i popularno znanstvena literatura.
U sklopu odjela nalazi se zbirka priručnika i primjera ispita za polaganje Državne mature koja se može koristiti isključivo u prostorima knjižnice.
Informatički kutak je dostupan svim krisnicima i članovima bez naknade korištenja interneta.

REFERENTNA ZBIRKAReferentna zbirka se sastoji od različitih enciklopedija, leksikona, atlasa i rječnika koji se mogu koristiti isključivo u prostorima knjižnice.

PERIODIKA
Članovi i korisnici mogu slobodno čitati i služiti se raznim časopisima i dnevnim novinama u prostorima knjižnice.

STUDIJSKA ČITAONICA

Prostori studijske čitaonice namijenjeni su isključivo za učenje, manja predavanja, projekcije i radionice.
Potrebna je najava za njihovo korištenje.


DEPO KNJIŽNICE


Depo knjižnice se nalazi na adresi Glavna ulica 5, u starim prostorima knjižnice.
Prostor depoa nije dostupan za slobodnu posudbu
Deponirane knjige su dostupne za posudbu prethodnom narudžbom.
Trenutno je arhivirano 6 500 svezaka.
Naručene knjige iz depoa, moguće je podići petkom u Posudbenom odjelu knjižnice na adresi Glavna ulica 33.

Dobrodošli na stranice Knjižnice i čitaonice Grada Preloga!

Zašto čitati djeci?

Anketa

POVIJESNA KRONOLOGIJA KNJIŽNICE

1870. Mađarske čitaonice u Prelogu i Čakovcu kao središta mađarizacije Međimurja koje je potpalo pod upravnu nadležnost  županije Zala


1903. Osnivaju se na poziv Društva hrvatskih književnika (Zagreb) prve pučke knjižnice po Međimurju.  Prvak osnivanja Luka Purić (Hodošan 1881. - Graz 1914.), svećenik, pjesnik i publicist, suradnik dr.  Ivana Novaka. Osnovane u mjestima: Hodošan, Orehovica, Kotoriba, Vidovec, Donji Kraljevec, Donja Dubrava, Goričan, ali i u Prelogu 25.10.1903.


1919. Čitaonice "PROSVJETNOG DRUŠTVA ZA MEĐIMURJE" (1919.) Dr. Ivan Novak, nacionalni osloboditelj i preporoditelj Međimurja, osniva ovo Društvo (sjedište u današnjoj I. OŠ Čakovec) u svrhu unapređivanja prosvjete, kulture i umjetnosti, te osniva pučke čitaonice (tzv."jugosavenske") u mjestima: Sv. Martin, Sv. Juraj na Bregu, Mursko Središće, Prelog, Mačkovec, Šafarsko, Štrigova, Selnica, Macinec, Kotoriba, Raskrižje, Gibina.

Osnivanje hrvatske knjižnice i čitaonice u Prelogu povezano je uz djelovanje Hrvatske seljačke stranke nakon prvog svjetskog rata.


1958. Osnivanje narodnih knjižnica i čitaonica  u Štrigovi, Vratišincu, Murskom Središću, Prelogu, Kotoribi, Donjem Kraljevcu, Donjoj Dubravi, Goričanu i u Nedelišću


1986. preseljenjem u novu zgradu, čakovečka knjižnica imenovana je (na osnovu kadrovskih i organizacijskih mogućnosti) od Hrvatskog knjižničnog vijeća - matičnom knjižnicom za sustav područnih knjižnica u Međimurju. Tom odlukom je i knjižnica u Prelogu postala područnom knjižnicom u sastavu. Fond knjižnice je spojen s fondom Kluba prijatelja knjiga (KPK) OŠ Prelog sve do preseljenja škole i knjižnice u nove prostore kada se razdvaja. Knjižnica djeluje na adresi Glavna ulica 5 u rodnoj kući Milivoja Slavičeka do početka radova na novoj poslovnoj zgradi. Do preseljenja u nove prostore, knjižnica radi na lokaciji na katu današnjeg Doma kulture.


1995. Knjižnica i čitaonica u Prelogu seli na novu adresu u prostor na katu poslovne zgrade u Glavnoj ulici 5.


2000. godine, Grad Prelog kao osnivač, registrira pri Trgovačkom sudu u Varaždinu, samostalnu narodnu knjižnicu koja nosi naziv Knjižnica i čitaonica Grada Preloga. Knjižnica od preseljenja 1995. godine radi na adresi Glavna 5 Prelog. Ravnateljica knjižnice je Nina Lesinger.


2013. knjižnica i čitaonica Grada Preloga seli na novu adresu u Glavnoj ulici na broj 33. Novouređeni i moderno opremljeni prostori knjižnice nalaze se u prizemlju zgrade Kulturnog centra, te su svojom pozicijom dostupni svim kategorijama članova i korisnika, osobito invalidima i starijim osobama.

STARI PROSTORI

NOVI PROSTORI

HVALA SVIM VOLONTERIMA NA POMOĆI I POTPORI!