Knjižnica i čitaonica Grada Preloga

Znanje jest život. Wissen ist Leben. Knowledge is life. Scientia est vita.

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga sudjeluje u nizu projekata i kampanja za poticanje čitanja i popularizacije knjige. Osim provedbe vlastitih, redovito se uključuje u druge projekte na lokalnoj, državnoj i međunarodnoj razini.

The Old Tortoise's Treasure Tales

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga, zajedno s partnerskim ustanovama iz Bugarske, Rumunjske, Italije, Grčke, Portugala i Litve provodit će trogodišnji Erasmus+ projekt financijskog opismenjavanja djece u dobi od 3 - 7 godina. Naziv projekta je Old Tortoise's Treasure Tales (OTTT) ili u prijevodu Priče o blagu stare kornjače. Sam naziv projekta govori o metodama kroz koje će se provoditi edukacija djece o financijskoj pismenosti, a to su priče. Kako bi što kvalitetnije i temeljitije mogli odraditi projektne aktivnosti, u samu realizaciju projekta će se po prvi put uključiti i Dječji vrtić Fijolica iz Preloga. O projektu:

Polazeći od činjenice da je predškolska razina obrazovanja temeljna za daljnji razvoj djeteta u opsegu društvene i obrazovne razine, te uzimajući u obzir dječje sposobnosti da zapamte i izgrade svoje pasivno znanje koje će kasnije koristiti, pretpostavlja se da je razina vrtića najbolja dob za učenje i razvijanje osnovnih znanja i kompetencija djece u području pojednostavljene financijske pismenosti i vještina kroz učenje stranih jezika. Te temeljne vještine zasigurno će biti osnova za daljnje financijske i društvene vještine i kompetencije na višoj razini stjecanja, budući da će inovativne prakse u digitalnom dobu, koje se primjenjuju u ranijoj fazi obrazovne razine, postaviti dobre temelje za daljnji razvoj. U doba visoko digitaliziranih društvenih odnosa i komunikacije, djeca trebaju individualniji pristup i bliski odnos s vršnjacima, učiteljima i roditeljima. Kroz planirane aktivnosti u projektu nastojat će se razviti jezične, komunikativne vještine kako na materinskom tako i na stranom jeziku, poduzetničke i socijalne vještine za bolje razumijevanje i uključivanje u društveno važna pitanja kao što su jedinstveno europsko tržište, tržište rada i valutna pismenost.

LegenD(r)a

Zajednički etno - književno - likovno - turistički projekt pod imenom LegenD(r)a kojeg ostvarujemo u partnerstvu s Udrugom mladih EFEKT. LegenD(r)a se fokusira na dravske legende i usmene predaje vezane za mistična bića koja obitavaju oko Drave a vezana su za područje Preloga i donjeg Međimurja. Cilj projekta je istražiti te legende, zapisati ih, likovno iskazati, uvrstiti u zavičajnu zbirku Knjižnice, te naposljetku predstaviti zainteresiranim građanima, turistima i ostalim zaljubljenicima u kulturnu baštinu u obliku festivala legendi, mitova i bajki. Ovo je originalan projekt za naše područje, s tendencijom proširenja na stalnu turističku ponudu Grada Preloga koja će obogatiti i turističku ponudu samog Međimurja. Maskota ovog budućeg festivala je PESJANEK, kojeg nam je prema opisu Franje Mustača Žeželja naslikao Leonardo Ekart, učenik Osnovne škole Prelog.

I JA ŽELIM ČITATI

Hrvatsko knjižničarsko društvo smatra da je u interesu javnosti i cijeloga hrvatskog društva osigurati neometan i ravnopravan pristup književnim djelima i informacijama svim dobnim skupinama osoba s teškoćama čitanja, disleksijom i osobama koje ne mogu čitati standardni tisak.

Kampanja koju pokreću knjižničari pokušat će povezati sve one sudionike u procesu zagovaranja za boljim razumijevanjem problema osoba s teškoćama čitanja.

Cilj je ove kampanje informirati i educirati javnost te ju učiniti osjetljivom za problematiku osoba s teškoćama čitanja i disleksijom. Pokušat će se utjecati na izmjenu Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima (NN 167/03, čl. 86) koji bi omogućio osobama s teškoćama čitanja i disleksijom lakši pristup većem broju knjiga priređenih za ovu skupinu ljudi.

Zelena knjižnica energetske učinkovitosti

 
Zelena EE knjižnica je mjesto, odnosno, polica koja na jednom mjestu obuhvaća sve stručne publikacije i brošure objavljene u sklopu provedbe EE projekta, a čini ih dostupnima i u fizičkom obliku, svim zainteresiranima za povećanje energetske efikasnosti kroz primjenu energetski efikasnih mjera kao i obnovljivih izvora energije. 

Cilj otvaranja Zelenih EE knjižnica je bio učiniti stručne publikacije dostupnijima stručnjacima, pripadnicima akademske zajednice, studentima i građanima te i na taj način potaknuti povećanje odgovorno ponašanje pri upotrebi energije kroz primjenu energetski efikasnih mjera kao i obnovljivih izvora energije.

Zelene knjižnice

Zelena knjižnica je projekt Društva bibliotekara Istre započet u ožujku 2011. godine. Cilj projekta je preko Društva bibliotekara Istre i istarskih knjižnica educirati javnost i širiti svijest o održivom društvu i nužnosti zaštite okoliša i to kroz: portal Zelena knjižnica, projekcije dokumentarnih filmova, stručna predavanja, tribine i promocije knjiga.

OTL - Izvan granica

U cilju pokazivanja važnosti knjižnice kao ustanove ali i same važnosti njezinog rada, utjecaja na lokalnu zajednicu i pojedinca, Knjižnica i čitaonica Grada Preloga uključila se u međunarodni projekt Outside the Lines (Izvan granica). Projekt su 2016. godine pokrenule američke knjižnice, a naša knjižnica je jedina knjižnica u RH koja se pridružila inicijativi. Projekt Izvan granica osmišljen je kao proslava rada koja pokazuje kreativnost i inovativnost manifestacija i aktivnosti u knjižnicama. Aktivnosti u projektu su morale potaknuti ljude da misle o knjižnicama na drugačiji način, da promijene svoj stav o knjižnici kao ustanovi koja samo posuđuje knjige, te da se razbiju stereotipi vezani za samu ulogu knjižničara i knjižnice kao skladištara i skladišta knjiga. Kako bi planirane aktivnosti zadovoljile ovaj cilj, KIČ Prelog se vodila slijedećim smjernicama: željeli smo da ljudi pričaju o knjižnici u živo i u virtualnom svijetu, željeli smo pokazati knjižnicu lokalnoj zajednici i  biti pozitivni odraz te zajednice, željeli smo uključiti ljude da budu aktivni sudionici manifestacije i učiniti nešto neobično i neočekivano. Najvažnije od svega navedenoga je želja da knjižnicu učinimo ZABAVNOM!

Iako provodimo mnoge aktivnosti i projekte koji su zabavni i prilagođeni raznim ciljnim skupinama, za gore spomenuti projekt, odlučili smo napraviti nešto što će povezivati sve dobne i interesne skupine naših članova i korisnika - znanje i zabava. TRIVIJA KVIZ smo „pogurnuli“ izvan granica knjižnice i dosadašnjeg formata pa smo organizirali kvizove za predškolce, osnovce, teenagere, odrasle i seniore.

FROOM

Tik pred novu školsku godinu u Prelog uplovljava vesela FROOOM! filmska posada.

Ovi zloglasni gusari će prvi puta u Prelogu učiniti dosadne stvari zabavnima, od nemogućeg - moguće, a sve to postići će uz stručne mentore različitih umjetničkih profesija podučavajući preloške osnovnoškolce tajnama filmske magije. Učeći o filmu, mališani će se družiti sa svojim vršnjacima, steći nova poznanstva, razviti svoje socijalne vještine, glumiti, pisati scenarije, savladati izazove suvremene tehnologije, raditi na najnovijim audio-vizualnim tehnikama i postati mali kreativni genijalci i genijalke.

No, FROOOM! nije samo za mališane, on služi i da rastereti roditelje ljetnih briga tako što će ponuditi njihovoj djeci kvalitetan oblik provođenja slobodnog vremena tijekom ljetnih praznika.

Po završetku ovih besplatnih edukativnih radionica sva će djeca zavidjeti malim FROOOM!ovcima na njihovim talentima i znanjima koja će moći samostalno koristiti u novim filmskim izazovima.
Da, da - mame i tate pripremite se na teret slave kojom će se Vaši klinci i klinceze kititi jer svaki njihov filmski uradak, koji snime na FROOOM!u, šaljemo na domaće i inozemne filmske festivale.

FROOOM! se u Prelogu održava zahvaljujući partnera: Clubture, Udruga mladih Efekt, Knjižnica i čitaonica Grada Preloga.
Donatori: Grad Prelog, Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb - gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport, Zaklada Kultura nova, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

ČEKAM BUS U KNJIŽNICI

Projekt pokrećemo iz potrebe i značaja za sredinu te općenito za društvo i kulturu. Romskim učenicima u našoj srednjoj školi nedostaje socijalnih vještina, informatičke pismenosti i imaju problema s komunikacijom i korištenje formalnog hrvatskog jezika. Veliki broj mladih Roma počela je čekati autobus u našoj knjižnici, koristeći naša računala, a jer nemaju vlastita. Ono što je počelo kao ispunjavanje slobodnog vremena, postao je ozbiljan projekt s ciljem pomaganja ovim mladim ljudima kako bi poboljšali svoju komunikaciju i IT vještine koje će im biti potrebne u budućem životu. Projekt obuhvaća male radionice pisanja formalnog pisma i pretraživanja interneta. Zatim savjetovanje o pisanje životopisa i tiskanje molbe za posao, jer se puno bivših učenika vraća tražiti našu pomoć, a sada su završili srednju školu te su u potrazi za poslom. Dakle, pružili bi obrazovanje pisanju CV-a, formalnih pisama i prijava za posao  te omogućili besplatan ispis potrebnih dokumenata, obrazaca i materijala za obrazovanje za bivše i trenutne učenike srednjih škola romske nacionalne manjine.

MENCARE HRVATSKA

Baš je lijepo vidjeti da brošure nacionalne kampanje Čitaj mi promoviraju rodnu ravnopravnost. Time su pronašle i svoje skromno mjesto u projektu MenCare. Zahvaljujući suradnji koordinatora Marka Đurića i Knjižnice i čitaonice Grada Preloga, brošure će biti podijeljene sudionicima radionica i projekta. Na taj ćemo način promovirati i poticati čitanje od najranije dobi i među očevima, koji se često nađu zapostavljeni u ovoj ulozi ili pak ne znaju kako pristupiti aktivnosti zajedničkog čitanja s djetetom. Nadamo se da ćemo uspjeti pokrenuti lavinu očinskog čitanja! :) <3

"Projekt je pokrenula organizacija mladih Status M iz Zagreba, a u suradnji sa Centrom za socijalnu skrb te Zavodom za javno zdravstvo. Inače, MenCare je globalna kampanja za uključeno očinstvo koja se provodi u više od 35 zemalja na 5 kontinenata, a cilj joj je promocija uključenosti muškaraca kao ravnopravnih i nenasilnih očeva, te pružatelja brige. Sve se to radi kako bi se postiglo bolje obiteljsko blagostanje i rodna ravnopravnost. Istraživanja pokazuju kako se uključivanjem muškaraca u pružanje brige o djetetu poboljšava zdravlje majke i djeteta, razvijaju ravnopravniji odnosi između partnera/ica i smanjuje nasilje u obitelji. Posebno je zanimljivo i to da uključenje u brigu o djetetu poboljšava i kvalitetu života muškaraca i produljuje njihov životni vijek. U našoj zemlji, te Bosni i Hercegovini, Srbiji, Albaniji i Kosovu projekt se provodi pod nazivom „SUPERTATA“

PRELOG OPET MEĐU PRVIMA – SVE PLAĆA KRALJEVINA NORVEŠKA I ZEMLJE EGP-a
U Prelogu su do sada već provedene dvije radionice u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije i Obiteljskim centrom Čakovec, uz podršku volontera i volonterki iz Savjeta mladih, Udruge studenata Grada Preloga i Društva Naša djeca Prelog. Sveukupno provest će se 11 radionica s mladim parovima koje će obuhvatiti teme roda, važnosti oca, trudnoće, rođenja, planiranja obitelji, podjele brige o djeci, potreba i prava djeteta i nenasilja.

Radionice se provode u Međugeneracijskom centru – Dječja kuća Prelog, a voditelji su stručnjaci/stručnjakinje iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Obiteljskog centra Čakovec i Organizacije mladih Status M. Projekt se provodi sredstvima fonda Kraljevine Norveške i zemalja EGP-a, pri Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva.

Koordinator ovog projekta za naše područje je Marko Đurić."

Medgen Borza

U okviru Operativnog program prekogranične suradnje Slovenija – Hrvatska 2007 – 2013, Gradu Prelogu je odobren projekat Jačanje međugeneracijske pomoći u lokalnoj zajednici – Medgen Borza. Program je sufinanciran od strane Europske unije unutar Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA).

Budući da je projekt prekograničnog karaktera, projektni partneri su općina Loška dolina, općina Rečica ob Savinji i Institut Antona Trstenjaka za gerontologiju i međugeneracijski suživot  iz Republike Slovenije te Grad Prelog i Grad Ludbreg iz Republike Hrvatske.

Središnji je cilj projekta uspostava međugeneracijskih središta od kojih će jedno biti u Prelogu s ciljem osiguravanja standardiziranih programa za suživot generacija, aktivno provođenje slobodnog vremena starijih i mladih osoba, kvalitetno starenje i cjeloživotno učenje pomoću aktivnog uključivanja svih starosnih grupa u socijalni i društveni život. Uspostavom međugeneracijskih centara podignula bi se razina međugeneracijske solidarnosti na programskom području čime bi se poticalo volonterstva i samoorganizacijske mogućnosti, efikasnija upotreba ljudskih i ostalih potencijala te doprinijelo smanjenju negativnih učinaka demografskih promjena. Na taj način bi se postignula aktivna suradnja svih sudionika na lokalnoj razini u uspostavi raznovrsnih i kvalitetnih multidisciplinarnih programa međugeneracijske suradnje.

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga u projekt će se uključiti osnivanjem čitateljskog kluba i organizacijom aktivnosti vezanih za klub i čitanje.

COMENIUS - Forgotten Street Games

Projekt ostvarujemo u suradnji s Osnovnom školom Prelog koja je nositelj projekta. Partneri u projektu su: Rumunjska, Bugarska, Poljska, Turska i Italija. Za projekt je predviđeno 24 mobilnosti, trajanje od 24 mjeseca, a na njemu će raditi učitelji i učenici OŠ Prelog, kao partneri KIČ Prelog. Svrha projekta je istraživanje i oživljavanje zaboravljenih uličnih igri.

Poveznica na službenu stranicu projekta http://fsgcomenius.wix.com/fsgcomenius#!project/c1x1t
Ebook https://www.dropbox.com/s/obn8r980n5u22xs/EBOOK%20-%20COMENIUS2.swf?dl=0

Tulum s(l)ova


Osnovni cilj projekta Tulum s(l)ova je jačanje pozitivnog stava prema čitanju iz užitka u učenika. Trajanje mu je osmišljeno kao godišnji ciklus koji je počeo Noćnim čitateljskim susretom u školskoj knjižnici zadnji vikend u listopadu tekuće školske godine. Za susreta se mogu odvijati različite aktivnosti, a obavezno je ceremonijalno čitanje iz užitka te preporučeno druženje s drugim školskim knjižnicama preko Skypea i noćenje u vrećama za spavanje, budući da sve knjižnice nemaju uvjete za to. U sljedećih 11 mjeseci učenici odlaze na Čitanje u lokalnoj zajednici (ustanove, udruge, poduzeća i javna mjesta). Akcije se dokumentiraju i posljednji mjesec projekta odlučuje se koja je školska knjižnica bila najuspješnija.

Plan projekta je dostupan na linku:

http://www.flipsnack.com/9AE7EFDBDC9/fdz9ynkh

Čitaj mi!

U Hrvatskoj kreće prva nacionalna kampanja "Čitaj mi!", posvećena poticanju čitanja naglas djeci od rođenja.

Kampanju "Čitaj mi!" pokreću Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskoga knjižničarskog društva, Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Hrvatsko čitateljsko društvo, Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti i UNICEF Hrvatska, pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih.

U Europskoj godini čitanja naglas hrvatski pedijatri, knjižničari i drugi stručnjaci, u suradnji s medijima i nakladnicima, zajedničkim snagama pokreću prvu nacionalnu kampanju za poticanje čitanja u obitelji, u želji da se kod roditelja, ali i cjelokupnog društva, razvije svijest o njegovoj važnosti.

Tijekom ove godine u akciji "Čitaj mi!" provodit će se nekoliko ključnih aktivnosti.

Plakati i letci koji ističu važnost čitanja naglas djeci od rođenja (kako i kada čitati djeci, što je slikovnica i kako izgledaju slikovnice za pojedinu dob) bit će postavljeni u pedijatrijskim ordinacijama, rodilištima, domovima zdravlja i knjižnicama.

U narodnim knjižnicama bit će organizirane pričaonice "Čitam ti priču".

UNICEF Hrvatska, u nastojanju da se dopre do najranjivijih skupina djece, podržat će podjelu slikovnica "Gledaj ova mala slatka lica" na redovitim sistematskim pregledima u pedijatrijskim ambulantama, uz prethodno zajedničko čitanje roditelja, djece i pedijatra.

Noć knjige

"Noć knjige” održava se povodom “Svjetskog dana knjige i autorskih prava” koji se obilježava 23. travnja.

Dan ranije, 22. travnja, u Hrvatskoj se obilježava “Dan hrvatske knjige”, pa je prilika da se ova dva važna datuma objedine sa svrhom promicanja knjige, kulture čitanja, autora i izdavaštva.


“Noć knjige 2013.” održat će se 23. travnja 2013., u 48 gradova širom Hrvatske, u knjižarama i knjižnicama (i ostalim prostorima namijenjenim za promociju knjige) u kojima će se odvijati raznovrstan i širokoj publici zanimljiv program, koji će trajati od 18 sati do 01 sat iza ponoći.

U više od 220 pojedinačnih programa svatko će pronaći nešto za sebe. Od “klasičnog” predstavljanja knjiga i autora, preko tribina, razgovora o knjizi, kreativnih i edukativnih radionica za djecu i mlade, izložbi, koncerata, kazališnih i glumačkih predstava, projekcija filmova, glazbenih slušaonica, biblioterapijskih, likovnih i lutkarskih radionica, radionica kreativnog pisanja, uvezivanja knjiga,  plesnih perfomancea, izložbi fotografija… do nagradnih igara, stvaranja poezije na licu mjesta, javnog čitanja, čitanja bajki za odrasle i djecu, uvida u svijet nastanka knjige, i mnogih drugih.

Hlapić 2013.

Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti u suradnji s brojnim partnerima organizira manifestaciju "Hlapić 2013.," povodom stote godišnjice objavljivanja dječjeg romana "Čudnovate zgode šegrta Hlapića" Ivane Brlić Mažuranić.

Mjesec hrvatske knjige

Mjesec hrvatske knjige, kojim se promiče čitanje kao jedna od temeljnih društvenih vrijednosti, obilježava se od 15. listopada do 15. studenoga. U oko 240 knjižnica i drugih ustanova diljem Hrvatske organizira se dvije tisuće programa.

Nacionalni kviz za poticanje čitanja

Nacionalni kviz za poticanje čitanja organizira se u Mjesecu hrvatske knjige a rješavaju ga djeca u narodnim i školskim knjižnicama diljem Hrvatske i djeca iz dijaspore.
PROČITAJ KNJIGE  I ODGOVARAJ NA PITANJA tako da izabereš jedan od ponuđenih odgovora.
Kviz možeš po volji rješavati sve dok ga ne zaključiš i odlučiš poslati. Dobro se pripremi i ispunjavaj pažljivo jer kviz možeš poslati samo jedanput.
Kviz možeš poslati s bilo kojeg računala, no obavezno navedi ime narodne ili školske knjižnice kako bi mogao/mogla sudjelovati u izvlačenju. Upitnici u kojima nije navedeno ime  knjižnice neće biti uključeni u proces izvlačenja pobjednika. Obrati se za pomoć svom knjižničaru.

Bookcrossing

BookCrossing je virtualni pokret nastao u Sjedinjenim Američkim Državama 2001. godine, kada je pokrenuta internetska stranica bookcrossing.com. Načelo je BookCrossinga da knjige moraju biti slobodne, a ne zarobljene na policama. Poklonici ovog pokreta diljem svijeta ostavljaju knjige koje prolaznici mogu ponijeti, pročitati, a onda negdje ostaviti za novog čitatelja.

PRAVILA BOOKCROSSINGA:
• u knjižnici se nalaze posebno označena mjesta na kojima korisnici, ali i cjelokupna zainteresirana javnost, mogu ostavljati knjige koje žele podijeliti s drugima te, također, uzeti neke knjige koje bi i sami voljeli pročitati
• vlasnik knjige u knjigu lijepi naljepnicu koja je dostupna na postoljima, čime potvrđuje da knjiga ulazi u BookCrossing
• nakon čitanja knjiga se vraća u knjižnicu na mjesto označeno kao mjesto razmjene ili se prosljeđuje dalje nekomu koji bi je volio pročitati.